Sve što ste željeli znati o hrvatskim izviđačima te što su izviđači općenito, a možda se i učlanite u izviđače.

Literatura

Dragi prijatelji... Na ScoutParku započinjemo sa objavljivanjem stare i nove izviđačke literature.

Za početak vam donosimo jedan tekst velikog izviđača Danka Oblaka - tekst o organiziranju i vođenju...

Tekst donosimo u pdf i word formatu spreman za download.

 

"3. Crnovrška" Danko Oblak


PDF 150Kb

Word 209Kb

Predgovor napisao Edi Perić - Pahuljica:

Dragi prijatelji, ovaj je stručni prilog na internet stranicama nastao na temelju fotokopije posljednjeg primjerka originalne knjige "Treća Crnovrška" u vlasništvu SK "Split", od mnogo koliko ih se sjećam. Dajući ih stalno svakom novom vođi družine (čete) na čitanje i "usvajanje pročitanoga", polako su, jedna za drugom, "sublimirale" - mijenjale agregatno stanje iz krutog u plinovito - isparavale...

Inicijativom Ćeleta iz OI "Sjever-jug" koji je iskazao dobru volju da knjižicu pretipka, te Dampasa sa "Scoutparka" (iz "Plavoga pingvina") koji je iskazao dobru volju da se knjižica objavi na Internetu i tako spasi od zaborava - konačno se i objavljuje. Da pomogne novim naraštajima u uzviđačkom radu, a u starima izazove sjetu i sjećanja. Baš kao što izazove i u meni, svaki put kada je iznova pročitam, kada odgledam sve faze podizanja jake družine, kakvu i u ovome trenutku, dok ispisujem ovaj prilog, također nastojim podići. I to - gle slučajnosti - također 3. družine - u svome klubu/odredu.

Eto... Uz malo dobre volje, trojica iz Splita su knjigu "iskopali" i preporučili (Edi), fotokopirali (Tudi) i odnijeli (Boca) u Rijeku, gdje ju je Ćele prekucao, te vratio nazad Ediju na prepravke. Odatle je dalje poslano e-mailom u Zagreb (Dampasu), koji je to lijepo objavio na stranicama Scoutparka. Poput patrole iz knjižice - svatko je uradio po nešto i knjižica je opet ugledala svjetlo dana (ekrana).

Prepravke teksta su sitne - promijenio sam tek nekolicinu izraza kako bi nove generacije bile pošteđene "dadakanja", "ličnih" i sličnih izraza, iako stvarno nisam želio pretjerivati niti "nad Bogom biti bog". Uostalom, vidjet }ete i sami, nadam se...

Ovaj je prilog zamišljen kao sjećanje na velikog izviđača i jednog od utemeljitelja naše organizacije, pisca Danka Oblaka, kojega, na žalost, nisam nikada osobno upoznao. Međutim, čitajući ovu knjigu, sve više vjerujem da to i nije bilo nužno. Utvaram sebi da se nas dvojica vrlo dobro poznajemo.

Ili da ćemo se jednom već upoznati...

Logori nikada ne prestaju, ni ovdje, a nadam se ni "gore". U suprotnome - bit ću gadno razočaran!

Ali, kao izviđač, vjerujem u najbolje moguće, pa makar izgledalo nemoguće...

Ako je, a jest, ovom knjigom Danko pomogao samo jednoj družini da oživi i ojača, napravio je veliku stvar.
A vjerujem da nije pomogao samo jednoj...

Danko, HVALA i do viđenja!!!

Pahuljica