Sve što ste željeli znati o hrvatskim izviđačima te što su izviđači općenito, a možda se i učlanite u izviđače.

Izviđački Zakoni, Zavjet i Obećanje

Zavjet i Zakoni su središnji element izviđačke metode zato što je izviđaštvo odgojni pokret, a ne mjesto gdje će se netko tek doći družiti i zabavljati. 

Izviđački zakoni su životni kodeks – za svakog pojedinog izviđača i za članove družine zajedno – zasnovani na načelima izviđačkog pokreta. Kroz praktično iskustvo životnog kodeksa primijenjenog na svakodnevni život, izviđački zakoni osiguravaju mladima konkretan (ne apstraktan) i praktičan način razumijevanja vrijednosti koje izviđački pokret predlaže kao osnovu za život pojedinca.

Zavjet je prisega pojedinca da će se truditi najbolje što može živjeti u skladu s tim kodeksom, a svaka mlada osoba ju izgovara pred grupom vršnjaka kada odluči pristupiti Pokretu. Dajući Zavjet, mlada osoba donosi svjesnu i dobrovoljnu odluku o prihvaćanju izviđačkih zakona i preuzima odgovornost za izvršenje te odluke kroz osobni trud ("najbolje što može"). Čin davanja zavjeta pred vršnjacima ne samo da osobnu obavezu čini javnom, već također simbolizira i društvenu obavezu prema drugim članovima skupine.

Davanje Zavjeta je stoga prvi simbolični korak u procesu samoobrazovanja.

Zakoni i Zavjet smatraju se jednim elementom, jer su usko povezani.

Izviđački zakoni

1. Izviđač je častan i hrabar.

Izviđač je pošten, iskren, pravedan i neporočan. Izviđač poštuje dogovorena pravila. Izviđač se ne boji postupati ispravno usprkos svim teškoćama.

2. Izviđač je vrijedan i pouzdan.

Izviđač je istrajan i cijeni rad. Izviđač odgovorno izvršava zajedničke odluke i preuzete obaveze. Izviđaču je čast svojim djelima zadobiti povjerenje.

3. Izviđač sluša i promišlja.

Izviđač sluša i poštuje svoje roditelje, voditelje, starije i iskusnije. Izviđač je svjesno discipliniran. Izviđač je pristojan, miroljubiv i ljubazan. Izviđač je razuman i trudi se rješavati probleme i svladavati izazove.

4. Izviđač uči i djeluje.

Izviđač uvijek uči, stječe i primjenjuje nova znanja i vještine. Izviđač je aktivan, poduzetan, odlučan i uporan.

5. Izviđač traga i vjeruje.

Izviđač stalno postavlja pitanja i traži odgovore. Izviđač vjeruje u sebe, u svoje prijatelje i vođe. Izviđač je uvijek optimist, uvjeren u dobar ishod svojih poduhvata. Izviđač živi u skladu sa svojom vjerom.

6. Izviđač je vedar i društven.

Izviđač je uvijek vedra duha, a u teškoćama njegova vedrina hrabri druge. Izviđač je dobar prijatelj. Izviđač u svakom Izviđaču na svijetu vidi svoga brata ili sestru.

7. Izviđač je odan i nesebičan.

Izviđač je privržen svojim drugovima i vođama, svojoj obitelji i domovini. Izviđač je požrtvovan, skroman i zahvalan. Izviđač dijeli s drugima sve što može.

8. Izviđač voli i cijeni.

Izviđač voli sebe i druge. Izviđač voli prirodu, upoznaje ju i čuva. Izviđač cijeni i razvija duhovne i kulturne vrijednosti. Izviđač poštuje druge ljude, različite običaje, vjerovanja i uvjerenja.

9. Izviđač brine i čuva.

Izviđač je uredan i štedljiv, čuva svoju i zajedničku imovinu. Izviđač skrbi o svom zdravlju i tjelesnoj sposobnosti i kloni se štetnih navika. Izviđač čuva čast i ugled svoje udruge i cijelog Izviđačkog pokreta. Izviđač je obziran, dobronamjeran, tolerantan, suosjeća s drugima i brine o njima.

10. Izviđač služi i vodi.

Izviđač je koristan član svoje zajednice. Izviđač pomaže mladima i slabijima. Izviđač suraduje s prijateljima u timskom radu i razvija liderske sposobnosti.

Izviđački Zavjet i Obećanje

Zavjet i Obećanje se u pravilu izriču na primjerenom, svečanom izviđačkom okupljanju članovima koji su prihvatili osnove Izviđačkog pokreta. Za dobnu skupinu izviđača i planinki daje se Zavjet, a za dobnu skupinu poletaraca i pčelica daje se Obećanje.

Zavjet izviđača glasi:

Svojom čašću zavjetujem se da ću:

ispunjavati građanske dužnosti,

biti privržen duhovnim načelima,

pomagati drugima,

poštovati Izviđačke zakone.

Obećanje poletaraca / pčelica glasi:

Obećavam da ću:

Biti dobar poletarac / pčelica,

Voljeti svoju Domovinu, poštovati vjeru,

Učiti i poštovati Izviđačke zakone.